Kompleksna števila

Matematika naj bi bila nekaj stvarnega in logičnega, a takoj, ko se oddaljimo od realnih števil, lahko naletimo na težave. Včasih zahteva matematika tudi precej domišljije, saj tako kot vesolje vedno posega b neskončnost, in v tej neskončnosti je marsikaj odprtega. Ena od težje razumljivih reči so zagotovo tudi kompleksna števila, za katera je nekoliko težje razumeti, kakšna sploh so. Kompleksna števila so namreč sestavljena števila, in sicer iz realnega in imaginarnega dela. To pomeni, da se kompleksna števila zapišejo z a + bi, pri čemer i predstavlja imaginaren del (in je lahko pozitiven ali negativen).

V preprostem vsakdanjem življenju nam kompleksna števila gotovo ne služijo, saj niso namenjena štetju, vendar pa so v matematiki nujna, saj sicer ne moremo reševati cele vrste enačb. Če pogledamo enostaven primer – kako bi rešili enačbo, pri kateri kvadrat nekega števila predstavlja -1? Z uporabo realnih števil bi bilo to nemogoče, saj kvadrat nekega pozitivnega ali negativnega števila nikoli ne more imeti predznaka minus. A to ne pomeni, da enačbe ne moremo rešiti – uporabiti moramo kompleksna števila.

Kompleksna števila je možno prikazati v grafični obliki, s tem da vodoravna os grafa predstavlja realno od, navpična pa imaginarno os. Množica kompleksnih števil se torej upodablja v kompleksni ravnini, ki ji pravimo tudi Gaussova ravnina.

Objavljeno: 9.4.2015.Hitri kontakt

031 606 666

Vnesite vaš email ali telefonsko številko in kontaktirali vas bomo mi!

Email:
Tel: / -
 

Zemljevid